Trendyol 336*280
Kapatmak İçin Tıklayınız

Go Back   EdebiyatDenizi.Com - Edebi ve Düşünsel Ufkunuz > DİLBİLGİSİ > Yapısı Bakımından Sözcükler > Yapım Ekleri
Kayıt ol Yardım Ajanda Arama Bugünki Mesajlar Forumları Okundu Kabul Et

Loading

Reklam Alanı
Yeni Konu aç Cevapla

LinkBack Seçenekler
Reklam Alanı
Alt 18.07.11
DenizYıLdızı - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kurucu Üye
-------------------
DenizYıLdızı isimli Üye şimdilik offline konumundadır

Üye Numarası : 21
Aldığım Teşekkür: 41
Tecrübe Puanı : 3321
Tecrübe : DenizYıLdızı has a reputation beyond reputeDenizYıLdızı has a reputation beyond reputeDenizYıLdızı has a reputation beyond reputeDenizYıLdızı has a reputation beyond reputeDenizYıLdızı has a reputation beyond reputeDenizYıLdızı has a reputation beyond reputeDenizYıLdızı has a reputation beyond reputeDenizYıLdızı has a reputation beyond reputeDenizYıLdızı has a reputation beyond reputeDenizYıLdızı has a reputation beyond reputeDenizYıLdızı has a reputation beyond repute
28 Fiilden Fiil Yapan Yapım Ekleri

.

Fiilden Fiil Yapan Yapım Ekleri:

Fiil (eylem) soylu sözcüklerden yeniden fiil yapan eklerdir.

-dir- (-dır- / -dir- / -dur- / dür- // -tır- / -tir- / -tur- / -tür-) :

Örnekler:

Al-dır-, gez-dir-, sor-dur-, gül-dür-, yap-tır-, bil-dir-, aç-tır-,seç-tir-, koş-tur-, ölç-tür-…

UYARI:

“-dir-“ eki aynı zamanda eylem çatı eklerindendir.
Geçişli eylemlerin geçiş derecesini artırır:

Mektubu yazdım. Mektubu yazan kim: Ben (Özne) / Yazdırdığım ne: Mektup (Nesne)....... Bu cümlenin yüklemi olan "yaz-" eylemi nesne alabildiği için geçişli bir eylemdir.

Mektubu yaz-dır-dım.

(Mektubu yazan kim: Birisi.
Özne yine “ben” ama eylemin geçiş derecesi artmış.
İş, özne tarafından bir başkasına yaptırılmış.
Çatı geçişlidir ve geçiş derecesi artırıldığı için eylem “ettirgen eylem” olmuştur.)

Ben güldüm. (Gül- eylemi nesne almaz.Bu nedenle geçişsiz bir eylemdir. "-dir-" eki bu ve benzeri eylemlerin yapısına eklendiğinde eylem nesne alır konuma geçecek ve oldurgan eylem (fiil) olacaktır.)

Ben annemi gül-dür-düm. (Güldüren kim:Ben / Ben kimi güldürdüm:Annemi =Eylem nesne alır konuma geldi.)

-ele- -ala-: kov-ala-, silk-ele-,

-er- / -ar-: geç-er-, çık-ar-…

-imse- / -ımsa- /-umsa- / -ümse-: an-ımsa-, gül-ümse-…

-ın- / -in- / -un- / -ün-: gez-in-, gör-ün-, sev-in-, taşı-n-…

-(ı)r- // (-ır- / ir- / -ur- / -ür-): kaç-ır-, bat-ır-, iç-ir-, göç-ür-…

UYARI

“-r” yapım eki de çatı ekidir. "-t" ile aynı görevdedir; oldurganlık ve ettirgenlik görevleri vardır. Genellikle ünsüzle biten fiillere gelir:

(-ı-)ş- // -ış- / -iş- / -uş- / -üş- : gör-üş, uç-uş, gül-üş-, ağla-ş-, bak-ış-…

(-ı)t : uza-t-, sap-ıt-, korku-t-, üşü-t-,

UYARI

“-t-“ yapım eki aynı zamanda çatı ekidir; geçişsiz fiilleri geçişli (oldurgan fiil) yapar; geçişli fiillerin de geçişliliğini (geçiş derecesini) artırır (ettirgen fiil yapar).
Genellikle ünlüyle biten fiillere gelir

-(ı) l- // -ıl- / -il- / -ul- / -ül- : sev-il-, kır-ıl-, sat-ıl-, üz-ül-…

.
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş !
Reklam Alanı
Yeni Konu aç Cevapla

Anahtar Kelimeler
çatı değiştirme ekleri fiilde çatı değiştirme ekleri, çatı ekleri, dönüşlü eylem, ek bilgisi, ekleri, ettirgen eylem, eylem çatısı, eylemden eylem yapan yapım ekleri, fiil, fiilde çatı ekleri, fiilden, fiillere getirilen yapım ekleri, işteş eylem, kelime türetme, oldurgan eylem, sözcük türetme, türemiş eylemler, türemiş filler, türemiş kelimeler, türemiş sözcükler, yapan, yapım, yapım ekleri

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)

Seçenekler